Wednesday, June 5, 2013

LEmpeng kosong n sambal tumis ikan bilis + teh tarik for breakfast

hye blogger's,

Semalam Cik Ka xsehat. Jdknye Cik Ka pn off cuti n ddk kat umh. Bile Cik Ka cuti, husband Cik Ka pn sbuk nk mencutikan diri. Kononnya kesian kat Cik Ka ddk umhs org2. Alasan nk memonteng keje la husband Cik Ka ni.

Untuk rajinnye pg 2, Cik Ka pn buat Lempeng utk breakfast.





 Untuk resepi :
1) Lempang kosong.
    * 3 cawan tepung gandum
    * 3.5 air masak
    * secubit garam
    * secubit soda bikarbonat
+ gaul je sume dalam 1 bekas. jgn cair sgt. klau cair sgt,tmbhkn je tepung. rase dulu sdp2. jgn            terlebih masin pulak.
+ lepas 2 bole la masak kat atas non-stick pan hgga kuning2 skit.

Ni la jadiknye.....

Sedap Dimakan dgn smbl bilis.

2) Sambal Ikan Bilis.
    * 3 bj bawang merah - diblend
    * 2 bj bawang putih - diblend
    * 2 sudu lada blender
    * gula
    * garam
    * asam keping
    * ikan bilis 
    * minyak masak

+ tumis bahan2 yg diblend td hgga naik bau. kmudian msukkn lada blender. tumis lg hgga keing. msukkn gula,garam n bahan perasa. masukkn ikan bilis n ready untuk dimakan bersama lempeng 2 td..


mmg sdp sbb da lame xmkn. rndu pulak kat mak kat kmpg..
   





No comments:

Post a Comment